L föreslÄr nytt arbetssÀtt för sjukskrivningar

Förslaget pÄ förÀndrad sjukskrivningsprocess gör det sÀkrare för patienten och resurserna anvÀnds pÄ ett bÀttre sÀtt, enligt L-politikerna.

Förslaget pÄ förÀndrad sjukskrivningsprocess gör det sÀkrare för patienten och resurserna anvÀnds pÄ ett bÀttre sÀtt, enligt L-politikerna.

Foto: Martina Holmberg / TT

InsÀndare2021-01-21 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Sjukdom krĂ€ver trygg bedömning och rĂ€tt rehabiliteringsinsatser. LĂ€kare och handlĂ€ggare ska ha god arbetsmiljö och med sjĂ€lvklarhet kunna genomföra sitt kĂ€rnuppdrag. Liberalerna krĂ€ver en sjukskrivningsprocess som ger bĂ€ttre arbetsmiljö, stĂ€rkt patientsĂ€kerhet och klokare resursanvĂ€ndning. 

 1. FörĂ€ndra vilka yrkesgrupper som fĂ„r bedöma arbetsförmĂ„ga. Vi vill se över om en arbetsterapeut eller sjukgymnast kan bedöma sjukdom/arbetsförmĂ„ga i rörelseapparaten och skriva utlĂ„tanden till FörsĂ€kringskassan.

 2. Centrala team för lĂ„ngvariga sjukskrivningar. Vi vill flytta ansvaret för svĂ„rbedömd eller upprepad sjukskrivning till centrala team i varje region för att avlasta huslĂ€karna och ge tryggare bedömningar. SjukvĂ„rden uppger sig inte minst ha svĂ„rt att bedöma arbetsförmĂ„ga vid psykisk ohĂ€lsa och det kan dessutom tĂ€ra nĂ€r patienten och behandlande lĂ€kare inte Ă€r överens. Teamen kan ta in kunskap om arbetsplatsen och arbetets art, kunna tillkalla sĂ€rskild kompetens i arbets- och miljömedicin och skapa en helhetsbild av rehabiliteringsbehov och möjligheter för varje person att Ă„tergĂ„ i arbete.

 3. Kompetenskrav hos FörsĂ€kringskassans handlĂ€ggare. LĂ€kare och statliga utredningar beskriver brister i FörsĂ€kringskassans utredningar och beslut vid lĂ„ngvarig sjukskrivning. Vi vill krĂ€va sĂ€rskild handlĂ€ggningskompetens, inte minst kunskap i arbetsmedicin. 

 4. FörsĂ€kringskassan, en partner. Det Ă€r orimligt att FörsĂ€kringskassan hĂ„ller ett första avstĂ€mningsmöte med en sjukskriven persons arbetsgivare först efter över ett Ă„r. FörsĂ€kringskassan mĂ„ste bli en samordnare och partner för att mĂ€nniskor ska komma tillbaka i arbete. 

 5. Myndigheter som stöttar. Slutligen kan mĂ€nniskor med mĂ„nga myndighetskontakter nĂ€stintill drabbas av administrationsutmattning. Givetvis behövs underlag och dokumentation, men med mĂ„let att lyfta invĂ„nare och ge möjligheter. Myndigheter behöver ett portaluppdrag att stötta och lotsa.

Resurser ska anvÀndas klokt. Den som behöver sjukskrivning ska bli vÀl omhÀndertagen och yrkesmÀnniskor gÄ frÄn jobbet glada och stolta. DÀrför behövs detta.