(L) storsatsar på läroböcker – vad gör Nyköpings kommun

Insändarskribenterna slår ett slag för traditionell undervisning med böcker, papper och penna. Arkivbild

Insändarskribenterna slår ett slag för traditionell undervisning med böcker, papper och penna. Arkivbild

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2024-03-13 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En av de första och största skolreformer som Liberalerna genomfört i sittande regering är att jobba för mindre skärmtid och fler böcker. Det är viktigt eftersom den samlade vetenskapen visar att elever lär sig de grundläggande förmågorna – både att läsa och räkna men också att kommunicera med kamrater och lärare – bäst med traditionell undervisning med böcker, papper och penna.

Kommunerna fick under 2023 möjlighet att söka statsbidrag för skolböcker. Av det belopp som Nyköpings kommun hade rätt att söka under förra året har Nyköpings kommun endast sökt 683 870:- av de 2  749 008:- som det var möjligt att söka. 32 av 257 kommuner har ansökt om ett lägre belopp än 100%, 8 av dessa har sökt under 50%, Nyköpings sökte, och fick 25%.

Vad som föranleder detta kan man spekulera om. Historiskt har det alltid varit bra med en lågt utbildad befolkning för att de som leder ska kunna göra det oemotsagda men vi hoppas att orsaken är en annan. Det kan bero på statsbidragets utformning, en motprestation på lika nivå, detta för att kommuner inte får skära ned på sina egna finansierade inköp av läromedel och ersätta dem med statliga pengar.

Under flera år i rad har kommunstyrelsen på grund av underbudgetering blivit tvungen att besluta om att skjuta till pengar för planerade utbyten och nyanskaffning av IT-utrustning, bland annat för elevdatorer. Vid byggen av infrastruktur i kommunen ställer Trafikverket motprestationskrav för sin del av kostnaderna. Här kommer regeringen med en underbar möjlighet för kommunen att ge skolorna läroböcker till eleverna. Vi anser att de är värda det!