Lag på arbetskläder i hemtjänsten sedan länge

Eva Strand har reagerat på ett bildval till en artikel i SN om hemtjänsten. Nyhetschef David Qviström på SN svarar om valet av bild.

Eva Strand har reagerat på ett bildval till en artikel i SN om hemtjänsten. Nyhetschef David Qviström på SN svarar om valet av bild.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Insändare2020-11-19 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hej! Jag är prenumerant på SN och undersköterska i Oxelösunds hemtjänst och jag reagerade på bilden i den artikeln i SN 13/11 om hemtjänsten i Gnesta, där personer i privata kläder publicerades i samband med artikeln trots att det har varit lag på arbetskläder i hemtjänsten sedan länge! Jag har också noterat att i sociala medier antyds att hemtjänsten smittar med coronavirus, en person kommenterade att ”hemtjänsten använder inte mask och går till 10-15 brukare och går sedan som vanligt hem till sina familjer”.  

Hemtjänsten har sina hygienrutiner och skyddskläder precis som annan omvårdnadspersonal, men vanligt folk ser bara mig när jag åker mellan vårdtagare.  Min kunskap som undersköterska om att hindra smittspridning är lika stor som en undersköterska på ett lasarett men jag har andra arbetsförhållanden. Däremot pratar jag inte om det och syns inte på tv eller i tidningen, jag arbetar i det tysta, mån om vårdtagarnas integritet och respekterar alla yrkesgrupper i samhället. Nästa gång du tänker en negativ tanke eller skriver en nedsättande kommentar om hemtjänst, tänk på att det kan vara du eller en nära anhörig till dig som behöver hjälp av hemtjänsten.  

Med vänlig hälsning, Eva Strand

Svar:

”Bildvalet har sin förklaring i att tidningen nu under restriktionstider bör avstå från besök för att fotografera ibland annat den miljö som här skildras. Därför används en så kallad genrebild i stället. För klarhets skull borde det ha angetts att bilden var tagen i ett annat sammanhang. SN beklagar att den frasen här har fallit bort.” 


Med vänlig hälsning /David Qviström, nyhetschef SN