Läget kanske rent ut sagt är ovärdeligt

Insändare 17 januari 2023 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med tanke på turerna kring Läget i Oxelösund så är det kanske dags tänka till lite kring marknadsvärde.

Om Läget hade varit i privat ägo från början och sålts till en privatperson, då hade marknadsvärdet rent ekonomiskt kunnat sättas till liknande privata objekt i kommunen. Men eftersom läget tillhör kommuninvånarna så innebär det att marknadsvärdet är betydligt högre än så. Kanske rent ut sagt ovärderligt. Låt säga att en stad med 10 000 invånare har tre dricksvattenbrunnar. De tre brunnarna är lika stora och utgör det enda dricksvattnet i staden. Den första och äldsta brunnen tillhör en familj som alltid och endast själva har använt sitt vatten för eget bruk. Den brunnen fanns flera hundra år innan staden grundades.

Den andra och näst äldsta brunnen är en brunn som ligger på en plats där en utomstående aktör för många år sedan valt att anlägga industri som behöver vattnet i brunnen. Den tredje brunnen anlades med gemensamma medel och var från dag 1 en allmän brunn med gratis vatten.

I och med att brunn nummer 3 kunde släcka många munnar så började staden att befolkas. Men så kom en dag då någon föreslog att den tredje brunnen skulle säljas och brunnen såldes. Det var inte så många som var intresserade av att köpa den gamla brunnen då vattnet var gratis så priset blev inte särskilt högt. Köparen bestämde sig kvickt att börja sälja vattnet ur brunnen enbart till legitimerade turister. Hur gick det då för invånarna i staden? Ett borgerligt fiasko?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa