Lägg inte skulden på yngre generationer

Lägg inte all skuld på yngre generationer. Vänd blicken då och då mot 30-, 40-, 50-, 60- och 70-talisternas beteende också, så ser du att vi alla borde skärpa till oss. Skriver signaturen: 80-talist.

Lägg inte all skuld på yngre generationer. Vänd blicken då och då mot 30-, 40-, 50-, 60- och 70-talisternas beteende också, så ser du att vi alla borde skärpa till oss. Skriver signaturen: 80-talist.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2020-11-20 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till ”Respekt och ansvar” insändaren"Ta ansvar 80- och 90-talister" publicerad den 16/11.
Vad intressant att du pekar ut 80- och 90-talisterna som ansvariga för den andra vågen i covid-19-pandemin. Jag har ingen statistik på det jag kommer påstå nu, men min upplevelse är att människor i 30-40-årsåldern är de som oftast har småbarn, skolbarn och i stor utsträckning är yrkesverksamma. När det i och med den rådande pandemin blev tal om vilka yrken som är samhällsviktiga visade det sig att det är ganska många yrkesgrupper som måste vara på sin arbetsplats för att samhället ska fungera. Möjligheten att arbeta hemifrån är alltså inte så stor som det kan låta och finns det dessutom barn med skolplikt i familjen är det svårt att undvika smittorisker. De yngre generationerna måste arbeta och skicka barnen till skolan, oavsett om de vill det eller allra helst hade isolerat hela familjen.

Nog nu om 80- och 90-talisterna, som många gånger framställs som oansvariga, lata och egoistiska. Vilka människor i samhället har inte krav på sig att arbeta? Vilka åldersgrupper har inte barn som kommer hem med virus efter virus, som orsakar både sjukdom och ekonomiska svårigheter i familjen? Vilka har möjligheten att begränsa sina fysiska kontakter med andra? Vilka skulle kunna anpassa sina apoteksbesök och på så sätt minska trängsel i butiker? Lägg inte all skuld på yngre generationer. Vänd blicken då och då mot 30-, 40-, 50-, 60- och 70-talisternas beteende också, så ser du att vi alla borde skärpa till oss för att kunna stoppa den här pandemin.