Landsbygdsborna behöver en framtidstro


Stefan Karlsson tycker att politikerna borde satsa mer på landsbygden.

Stefan Karlsson tycker att politikerna borde satsa mer på landsbygden.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-12-28 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”En symbol för framtidstro” sade Urban Granström till SN (26/3) när de första spadtagen togs till ännu ett nytt bostadsområde i centralorten. Nyköping som stad ska förtätas och där fina grönområden kunde anläggas, växer istället nya bostäder fram.

”Landsbygdens befolkning kan spela en viktig roll när Sverige går till val nästa år”. Det menar professor Anders Lidström i en stor intervju med DN (14/8). 16-17 procent av Sveriges befolkning bor på landsbygden och många av dem är besvikna över utvecklingen som skett under regeringar de senaste decennierna. 

Väljer man landsbygden, väljer man också bort mycket av det som staden erbjuder. Det innebär dock inte att man väljer politikernas ignorans och försämringar för de som bor och vill bo utanför centralorten. En skattekrona från en ”lantis” är precis lika mycket värd som den från en stadsbo. Att stadsbon får betydligt mer av kronan han/hon betalar är sedan länge känt.

Tystberga är en av de orter i kommunen som haft och fortfarande har låg prioritet, men enligt kommunens webbsida (21/12) kan något vara på gång. Det har tagits fram ett utvecklingsprojekt för den strategiskt intressanta orten med bland annat nya bostäder. Ännu ett av alla löften inför valet eller ärligt menat?

16-17 procent är många röster att slåss om, så visst kan landsbygdsborna komma att avgöra valet tack vare en fråga som placerats allt längre ned på den stege av prioriteringar som våra politiker rest. Även landsbygdsborna behöver en framtidstro Urban Granström och jag är övertygad om att de inte sväljer svikna löften ett val till.