Länets större vägar är bara för bilar

"Maria Bergström (boende längs 57an)" efterlyser satsningar på att de större länsvägarna görs mer tillgängliga för gående och cyklister.

"Maria Bergström (boende längs 57an)" efterlyser satsningar på att de större länsvägarna görs mer tillgängliga för gående och cyklister.

Foto: Solum, Stian Lysberg

Insändare2022-02-26 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Successivt har vi i Sörmland vant oss vid att enda möjligheten att ta sig mellan småorter och byar i länet är med bil, eller när tidtabellen så vill och det finns hållplats, med buss. Länets större vägar har, från att ha varit allas väg, omvandlats till enbart bilväg med smala vägkanter och branta diken eller stålräcken längs sidorna.

En resa med Länstrafiken går på allra minst 28 kronor. De som väljer bort bilen och vill ta sig till affären måste alltså betala minst 28 kronor för en resa på kanske bara några kilometer. Alla ungar måste skjutsas om de vill ta sig hemifrån till någon kompis. Eller förstås om de ska till skolan, om just det barnets väg till skolan kräver färd längs en länsväg.

Politiska möjligheter? Jag ser tre bra.
1. Ändra Trafikverkets direktiv. Som det nu är organiseras allt Trafikverkets arbete vad gäller vägnätet på att underlätta motorfordons-resande. 2. Gör Länstrafiken billigare. Nu motsvarar en enkel biljett på lokalbussen (givet att ingen kommungräns passeras) i kostnad en bilresa på 1,4 mil. Sörmlands småorter ligger alla med avstånd av ca en mil från varandra, dvs ska du bara till byn och handla blir det förmodligen alltid billigare att ta bilen. Att cykla eller gå är förenat med livsfara. 3. Bygga cykelvägar längs med alla länsvägar.

Resultat: Alternativ 1 och 3 innebär på sikt betydande besparingar i hälso- och sjukvården genom att såväl barn som vuxna får möjlighet att röra sig i vardagen. Nummer 2 är bra som ett sätt att minska utsläppen och att minska behov av parkeringsplatser.
Sammantaget behövs en ordentlig politisk satsning – vilka ska man rösta på i valet för att få detta till stånd?