Lärare om högstadiet – så många har egentligen fått sluta

Ännu en röst inifrån Nyköpings högstadium vittnar om en pressad situation. "På fackliga möten är missnöjet utbrett" skriver läraren.

Ännu en röst inifrån Nyköpings högstadium vittnar om en pressad situation. "På fackliga möten är missnöjet utbrett" skriver läraren.

Foto: Magnus Grimstedt

Insändare2024-10-10 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tycker att SN:s granskning av Nyköpingsmodellen var saklig och bra, men som anställd på Nyköpings högstadium vill jag komplettera med några uppgifter.

En av skolans rektorer uppger i en artikel att det endast är en och en halv tjänst (cafépersonal) som blivit uppsagda sedan förra läsåret. Det verkliga antalet är långt över 10 personer bara på Alpha. Lärarassistenter, språkstödjare med flera som hade tidsbegränsade anställningar, fick nämligen inte dessa förlängda.

Konsekvensen är färre vuxna i skolan med ett ökat antal stökiga incidenter som följd, samtidigt som elevers stöd i klassrummen blivit markant sämre. Trygghet och studieresultat påverkas.

Skolledningen gick i våras ut och talade om att elever från Båktorp inte skulle komma ut i vanlig klass då deras behov av stöd var så stort. Det löftet är nu brutet då eleverna är i klass eller på väg ut i klass. Dessa elever kommer inte få det stöd som behövs eftersom resurser till det saknas. Ökad otrygghet, psykisk ohälsa och sjunkande studieresultat kommer bli resultatet.

Inte ens en halv termin har gått och kollegor gråter redan av trötthet och frustration. På fackliga möten är missnöjet utbrett. Arbetsgivaren försöker ständigt pressa in nya arbetsuppgifter utan att plocka bort något. Kunskapen om arbetsrätt ter sig obefintlig. Den arbetsmiljöenkät vi nyligen fick fylla i lär sannolikt spegla nuvarande situation på Nyköpings högstadium.