"LAS helt i linje med tidens krav"

Jag törs påstå att i de allra flesta fall är LAS helt i linje med tidens krav. Skriver Lena Blomkvist.

Jag törs påstå att i de allra flesta fall är LAS helt i linje med tidens krav. Skriver Lena Blomkvist.

Foto: Axel Öberg / SvD / TT

Insändare2020-06-25 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik SN 18 juni 2020 Lagen om anställningsskydd.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och Stefan Krstic, förbundsordförande för Liberalerna Sörmland, går ut hårt om varför Lagen om anställningsskydd, LAS, måste förändras.

Sabuni, och för den delen också Krstic. Och alla ni andra som tar detta som sanning. 
En kurs i arbetsrätt och ett jobb ute i den så kallade verkligheten, vore att rekommendera innan ni så tvärsäkert kastar ur er: ”Personer som inte fungerar på arbetsplatsen tillåts vara kvar...eller att den som mobbar eller utför sexuella trakasserier får vara kvar”.

Vadå inte ”fungerar”? Misskötsel är saklig grund för uppsägning. Mobbing och sexuella trakasserier ska inte förekomma. Arbetsgivaren har ansvar för god arbetsmiljö vilket regleras i Arbetsmiljölagen.

”Arbetsgivaren straffas om man säger upp....även om arbetsgivaren gjort rätt.” Jag blir mållös. Var i hela friden finns det stöd för det påståendet?

”Turordningsreglerna ger falsk trygghet, inlåsning och ökad sjukfrånvaro.” Sanningen är att trygghet i anställningen ger stabilitet, framtidstro och mindre sjukdom.

Jag törs påstå att i de allra flesta fall är LAS helt i linje med tidens krav. De undantag som idag är möjliga att göra räcker oftast till för arbetsgivarens önskemål på flexibilitet och trygghet. 

Tyvärr är det inte lika för den anställde. Osäkra anställningsformer skapar större problem för den enskilde och borde vara det som ändras i lagstiftningen. 

Slaget om anställningstryggheten gäller inte trygghet för de anställda, stabilitet och säkert arbetsliv. Det gäller om arbetsgivaren godtyckligt kan hantera sina anställda eller inte.