"Låt sjöbodar och bryggor finnas kvar"

"Gör Femöreplan till ett rekreationsområde som alla kan njuta av" skriver insändarskribenten.

"Gör Femöreplan till ett rekreationsområde som alla kan njuta av" skriver insändarskribenten.

Foto: Linus Elsinen

Insändare2024-02-29 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När det gäller Oxelösunds framtid önskar man en ökad tillväxt både vad det gäller arbetstillfällen och invånarantal. Nya attraktiva och sjönära bostäder önskas! Vilka kommer ha råd att bo i dessa bostäder?

Stockholmare som pendlar eller arbetar hemifrån, eller har bostaden som sommarbostad för att komma närmare skärgården och sjölivet! Det är inte säkert att det blir några nya skattebetalare för Oxelösunds räkning. En åldersgrupp som attraheras till en lugn och trygg kommun och ökar i antal år för år är pensionärerna, var ska vi ha råd att bo? 

Det finns fortfarande icke bebyggda tomter i Oxelösund. Gör Femöreplan till ett rekreationsområde som alla kan njuta av. Låt sjöbodar och bryggor finnas kvar! Bryggorna och strandkanten måste naturligtvis förstärkas av kommunen och sjöbodarna snyggas upp av sjöbodsinnehavarna! 

Vi vet inte hur framtiden blir, hur mycket kommer vattennivån höjas? Egentligen måste marknivån höjas nästan två meter, så ta det lugnt!

Jag hittade en intressant skrift som Södermanlands museum, kulturmiljö har givit ut, Oxelösunds kommun, Södermanlands län, Kulturhistorisk områdesbeskrivning där området Dalgången/Femöresund omnämns på sidan 104. (David Hansson, Eva Wockatz, Helena Wärnhjelm och Amanda Frost, Rapport 2017:1)

Där står under överskriften "Riktlinjer och förhållningssätt" flera intressanta punkter och framförallt den sista: * Planläggning inom området bör ske i samråd med antikvarisk expertis.