Låt våra veteraner berätta!

Insändarskribenten menar att kommuner och MSB ska ta vara på den information och kunskap som de personer som varit på  FN-uppdrag  besitter.

Insändarskribenten menar att kommuner och MSB ska ta vara på den information och kunskap som de personer som varit på FN-uppdrag besitter.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2019-12-19 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Konflikter och krig drabbar människor världen runt. Inte minst många barn. Svenskar som deltagit i internationella insatser har mycket värdefull information om uppdragen de deltagit i. Bilder och personliga beskrivningar kan belysa behoven av internationell hjälp - på ett begripligt sätt.

Enligt tidningen "Svensk Veteran" har tre medlemmar ur Fredsbaskrarna nyligen besökt en gymnasieskola i Norrköping och berättat om sina upplevelser. Eleverna blev mycket intresserade och ställde kloka och relevanta frågor. För de deltagande veteranerna kändes besöket mycket meningsfullt.

Undertecknad har under 20 år dokumenterat Sveriges första fredsbevarande insatser. Jag har medverkat vid många utställningar och funnit att allmänheten visat stort intresse för tidigare FN-uppdrag, Men kunskapen saknas ofta. Det går att avhjälpa.

Omkring 70 000 svenskar har deltagit vid internationella insatser för fred och säkerhet världen runt. Inte många av dessa uppdrag har varit det andra likt. Sverige har dessutom medverkat i civila hjälpinsatser med sjukvårdspersonal, polis- och Kustbevakning samt med andra hjälparbetare.

Hos dessa kvinnor och män, utspridda över hela vårt land, finns oerhört mycket erfarenhet och kunskap att hämta. De utgör en resurs som kan bidra till att stärka Sveriges civila beredskap, men även att öka ungdomars intresse för fredsarbete och vårt lands försvar. 

Fler myndigheter måste ta till sig ovanstående, Jag tänker då på MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) samt våra kommuner.