Lediga fredagar ger fler jobb och lägre vinster

Insändare 10 november 2021 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I ett land med hög arbetslöshet och stora företagsvinster är matematiken enkel. Istället för att utöka välfärdsstaten och dela ut mer bidrag ska vi utgå från en arbetslinje, där så många som möjligt har ett jobb att gå till. Vi måste alltså få företagen att anställa fler människor. Potentiellt skulle skatteavdrag, lägre löner och en lagstiftning som skyddar anställda mindre kunna motivera de rikaste att anställa fler. Å andra sidan kanske företagen använder de minskade utgifterna till att betala ut än mer enorma summor till aktieägarna. Det finns inget sätt att tvinga ett företag att använda pengar till det vi vill att de ska. Att spendera statens pengar på subventioner till arbetsgivare är i regel ett ineffektivt (eller overksamt) sätt att få fler i jobb. 
Det korrekta sättet att omfördela pengar från företagens vinster till nya jobb är att korta ner arbetstiden, så att företagen måste anställa fler för att bibehålla sin produktivitet. Priset på arbete går därmed upp, och mer pengar skulle användas för att avlöna anställda och mindre för att göra de allra rikaste ännu rikare.
Vänsterpartiet föreslår en 30-timmars arbetsvecka med sex timmars arbetsdag. Jag skulle föredra en 32-timmars arbetsvecka med tre lediga dagar. Detta kan låta som ett radikalt förslag, men arbetstiden har sänkts förut, vilket alla som gått ut grundskolan bör känna till. Företagens vinster gick ner, men Sverige gick inte i konkurs bara för att företagen behövde ge arbetare ledigt på lördagar. Jag har svårt att tänka mig att lediga fredagar skulle vara mer apokalyptiskt.ger fler


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa