Liberalerna – vilka är ni egentligen?

Insändare 28 januari 2021 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Välkomna in i den populistiska högerextrema värmen, Liberalerna! Vilka är ni egentligen?

Att lokala förespråkare för liberalerna inte ser, förstår eller tar hänsyn till de extrema ytterligheter och den fruktansvärda människosyn som ligger bakom Sverigedemokraternas faktiska existens är bara tragiskt.

Det var många som i 30-talets Tyskland förlitade sig på sitt orubbliga bondförnuft. De obegripliga handlingar som eftervärlden fick uppdagat för sig efter andra världskrigets slut kom för många, även för tyskar och aktiva nazister som en fruktansvärd insikt. Men då var det redan var för sent. Skadan var redan skedd.

Människor gasades ihjäl och massmördades på grund av sitt etniska ursprung.

Att skicka tillbaka invandrare till oroshärdar kan innebära döden. Att neka människor i nöd asyl kan innebära döden. Att inte hjälpa migranter på medelhavet kan innebära att människor dör i 1000-tal.

Europa är Europa och Sverige är Sverige. Men det mänskliga värdet är samma oavsett om en person är född i Ghana, Israel, Iran, Marocko, Schweiz, Mexiko, Storbritannien eller Sverige. Att människor befinner sig i nöd är också någonting som är verkligt. Det sker på riktigt.

Om vi människor inte vill hjälpa. Vilka är vi då? Om vi för oss själva fattar enkla beslut, med fruktansvärda konsekvenser för andra människor. Då är det någonting som vi inte förstår. När det valet har blivit lätt, då har den moderna nazismen vunnit. Då räcker det inte med bondförnuft. Ej heller med luddiga bortförklaringar inom Liberalerna.

 

Ämnen du kan följa