Lika byggregler ska gälla för alla

Insändarskribenten är kritisk om hur kommunen hanterar detaljplansändringar.

Insändarskribenten är kritisk om hur kommunen hanterar detaljplansändringar.

Foto: Samuel Pettersson/TT

Insändare2019-09-26 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I onsdags läste vi om att Mo Gård kommer att etablera sig i Nyköping med fyra LSS-boenden. Behovet finns och satsningen kommer att innebära arbetstillfällen. Då måste kommunen besluta om detaljplansändringar, men när deras inställning är att byggherren får sätta måtten för detaljplanen drabbas vi som bor intill.

Frågan gäller inte LSS-boendens vara eller icke vara, utan om hur kommunen hanterar detaljplansändringar och vem som tillåts ange måtten. 

Jag trodde att kommunens tjänstemän ska se till att intressen förenas, områden bevaras och markägare förhindras göra vad de vill. Fel av mig. Kommunen ska enligt tjänstemän ”inte omöjliggöra ett bygglov” i och med detaljplanen. 

Det finns ett konkret exempel: Befintlig bebyggelse kommer i och med kommunens ändrade detaljplan för Bergshammar 6:60 och 6:66 förlora utsikten som idag bidrar till fastigheternas värde. Detta har påpekats, utan större framgång. Kommunen avser fortfarande att tillåta en onödigt generös höjd för att, enligt mejl, ”byggherren har en idé om att bygga ett hus som är 6.25 m i nockhöjd”.  Samtidigt byggs det LSS-boenden där nockhöjden begränsas till max 5 m. Det går alltså att bygga lägre för samma ändamål!

Mitt hem, min borg, min pensionsförsäkring. Som arbetsför vuxen ska jag själv säkra min ålderdom ekonomiskt. Jag uppmuntras att spara och amortera på mina bolån för att äga mer den dagen jag säljer. Samma politiker sätter krokben för mig genom att gå byggherrarnas ärende i beviljade detaljplaner som den här. Värdet på det boende jag amorterar på minskar. Politiker i mark- och samhällsbyggnadsnämnden, gör ert jobb och se till att intressen förenas, det gynnar alla.