Livskraftiga företag - även efter pandemin

Minskat administrativt krångel ett måste för småföretagare i Gnesta. Skriver Ann-Sofie Lifvenhage (M), Anna Ekström (M). Bilden är en genrebild från TT.

Minskat administrativt krångel ett måste för småföretagare i Gnesta. Skriver Ann-Sofie Lifvenhage (M), Anna Ekström (M). Bilden är en genrebild från TT.

Foto: Kallestad, Gorm

Insändare2021-02-04 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronapandemin har dragit fram över världen och lämnat människor i sorg, företag i kris och ett samhälle som inte är sig likt. Krisen har tydligt pekat på många samhällsproblem, där ett av dem är den tunga regelbörda som tynger våra företagare och kanske särskilt de mindre företagen som bedriver sin verksamhet i form av enskild firma. 

Rapporterna har duggat tätt om hur regelverken varit svårtolkade och ersättningarna försenade. Pekpinnarna har varit många från Regeringens sida, kanske alldeles särskilt från finansmarknadsminister, Per Bolund (MP), som bland annat uppmanat krisande småföretagare att låna på banken när utlovade ersättningar inte kommer.

Sörmlands högsta andel småföretagare hittar vi i Gnesta. För alla dessa och deras kollegor runt om i landet är minskat administrativt krångel ett måste. Vi har så många stolta målare, frisörer, snickare, handlare, kulturaktörer och grävmaskinister – för att bara nämna några av de skrån som förtjänar regeringens fulla stöd. Kvalitet, effektivitet och ett gott bemötande är ledord för dessa skickliga småföretagare. Detsamma borde vara det självklara för de ministrar som hanterar företagarnas frågor.

Det är företagarna som tillsammans genererar möjligheten till en trygg äldreomsorg, en bra skola och ett levande samhälle. Därför förtjänar de också både förståelse, respekt och stöd av dem som arbetar med regler som styr företagarnas vardag, speciellt när krisen slår till.