LO ger inte pengar till Socialdemokraternas valkampanj

LO avsätter pengar för sin egen valkampanj för att stödja en arbetarvänlig politik, skriver Lena Blomkvist i ett svar till SD:s debattartikel.

LO avsätter pengar för sin egen valkampanj för att stödja en arbetarvänlig politik, skriver Lena Blomkvist i ett svar till SD:s debattartikel.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2022-02-16 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar till debattartikeln "Vänskapskorruption mellan LO och S måste få ett slut" i SN den 11 februari. Det ska man ge Sverigedemokraterna. Dom vet hur de ska svänga med orden och låta halvsanningar spridas för att stärka sin egen position.

LO ger inte pengar till Socialdemokraternas valkampanj. LO avsätter pengar för sin egen valkampanj för att stödja en arbetarvänlig politik. Och det är inte politik som SD bedriver. Oavsett vad som påstås så räcker det att se hur SD röstar och vilka förslag som läggs för att förstå att LO inte kan genomföra en valkampanj för den politiken.

Den svenska modellen innebär att kollektivavtal tecknas av det fackförbund inom vars verksamhetsområde företaget bedriver sin huvudsakliga verksamhet. Men, det är valfritt att vara med i en fackförening. Den eller annan. Något som är lagstadgat. Konsekvenserna som kan uppstå om man väljer annan fackförening än den som tecknar kollektivavatalet är likaså lagstadgade och får väl då anses vara ok? Även enligt Sverigedemokraternas retorik?

Skrivningar om demokratiska grundprinciper, utrensningar från förbundsstämman faller platt till marken om vi läser historien om LO och S, liksom dess stadgar. Vilket är klokt att göra om man har för avsikt att påstå något. Trovärdigheten ökar då nämligen.