Lögn, förbannad lögn och statistik

Insändare 8 september 2022 22:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns tre sorters lögner: lögn, förbannad lögn och statistik (M. Twain).
Den sista sortens lögner har M-ledaren ägnat sig åt under hela valrörelsen. Det framkom i SVT:s utfrågning av partiledarna. M-ledaren har framhållit att 700 000 invandrare inte kan försörja sig utan lever på bidrag. Men i siffran ingår även 163 000 studenter, föräldralediga, sjukskrivna, funktionsnedsatta och pensionärer. Även 219 400 som tjänar mindre än 15 000 kronor i månaden räknas med. Dessa borde arbeta lite mer, tycker M-ledaren. Vilket förakt för låginkomsttagarna.

Vad har oppositionen själva gjort under de senaste åtta åren? Jo, de har ständigt klagat och klagat på S-regeringen. Det måste vara en lätt uppgift att bara klaga utan att behöva komma med några egna genomtänkta förslag. De har dessutom upprepat ungefär samma klagomål i åtta år. Det måste vara lättförtjänta pengar! Vilken annan yrkeskategori kan försörja sig på att bara klaga? Inte personer inom sjukvården, inte personer inom äldrevården, inte städpersonal, inte lärare, inte busschaufförer, inte lantbrukare, inte skogshuggare, inte någon annan yrkeskategori, vad jag vet.

Däremot kan välbetalda riksdagsmän med hög pension och andra förmåner försörja sig på att klaga i åratal. Många visar sig inte ens i riksdagen, utom vid omröstningar. Liberalerna borde ha behållit sitt gamla namn Folkpartiet. Ingen vanlig människa vet vad liberal betyder. Det är helt enkelt för luddigt och verkar kunna betyda vad som helst. Ibland kan de samarbeta med högerextremister och ibland med S. Men det är till syvende och sist väljarna som bestämmer.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa