Lokala centerpartister: "Vargflocken ska tas bort"

Håkan Ekstrand (C) vill att det beslutas om skyddsjakt på alla vargar i Sjundareviret.

Håkan Ekstrand (C) vill att det beslutas om skyddsjakt på alla vargar i Sjundareviret.

Foto: Henrik Norling

Insändare2022-07-14 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nej, länsstyrelsen, gör om och gör rätt, tillåt skyddsjakt i Sjundareviret. 2015, skrev Centerpartiet att skyddsjakt omedelbart skulle utlysas för att avliva vargarna och nu kräver vi att länsstyrelsen omedelbart beslutar om skyddsjakt på alla vargar i Sjundareviret.

2018 skrev Centerpartiet att frågan om vargar eller inte i Sjundareviret kvarstår. Det som hände på Molstaberg gård visar att det är direkt olämpligt att låta varg etablera sig i tätbebyggda områden med för små skogarealer och många djuruppfödare, hundar och hästar. Det handlar om mer än skyddsjakt, det ska helt enkelt inte finnas viltlevande varg i tätbebyggda och brukade områden. Men det som står till buds nu är skyddsjakt för att bli av med problemen.

Nu har ytterligare en fårbonde avvecklat sin verksamhet och vargen rör sig ogenerat i tätorter och stadsdelar där en och annan katt och hund anfalls och stryker med. Det här kan inte få fortsätta även om det nu beslutas om att på
allvar minska vargstammen i Sverige så är inte tätbebodda och brukade marker lämpliga för en livskraftig vargstam.

Det kan inte vara rimligt att stängsla in allt för att skydda sig mot vargen. De här vargarna är uppenbarligen inte tillräckligt skygga och lär ut det beteendet till sina valpar så, som sagt, hur länge dröjer det innan vi får freda oss själva och inte bara våra tamdjur?

Vår representant i viltvårdsdelegationen föreslog för flera år sedan att man skulle ta bort hela reviret. Då sa länsstyrelsen att så drastiskt kunde man inte gå fram. Nu ser vi resultatet. Och vi fortsätter därför hävda att Sjundareviret inte har någon plats och att den vargflocken ska tas bort.