PG&E (Pacific Gas and Electricity Corporation) från Kalifornien är ett av USAs största elbolag. Kalifornien är ett av de värst drabbade områdena i världen när det gäller torka och skogsbränder de senaste åren, där många hävdar att detta är en konsekvens av klimatförändringarna. Extremväder blir allt mer frekventa med stigande temperaturer, där kraftigare åskoväder är en av effekterna. PG&E har kommit fram till att starka blixtar orsakat gnistbildning från luftburna kraftledningar som sen startat en del av den senaste tidens skogsbränder i Kalifornien.
För att minimera riskerna för dylika skogsbränder i framtiden skulle bredare kraftledningsgator, högre stolpar och kraftigt ökade underhållskostnader (borttagning av sly och buskar) krävas, vilket skulle få uppenbara negativa konsekvenser i form av mindre skog (= minskad CO2-bindning) och mer oanvändbar mark – till högre anläggnings- och driftkostnader.
PG&E tog därför sitt förnuft till fånga och har nu bestämt sig för att gräva ner 1600 (ETTUSENSEXHUNDRA) mil för att komma till rätta med problemet.
Vattenfall planerar att bygga en luftledning – endast 8 (ÅTTA) mil – från Hedenlunda till SSAB, för att i framtiden kunna producera fossilfritt stål, där vätgas ersatt kol och som produceras via elektrolys av vatten med el. Ett mycket intressant och synnerligen viktigt steg mot ett fossilfritt samhälle……….men med en luftledning och huvudmotivet att det är den billigaste lösningen? Även med bredare ledningsgator, högra stolpar (+60m?) och frekvent rensning av sly?
Näh, Vattenfall, ta ert samhällsansvar som PG&E gjort i USA; Eat the cost och gräv ner kabeln!