Lura inte in svenska soldater i krig

Insändare 24 april 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I icke civiliserade samhällen kan det förekomma krig. Vi som bor i den delen av Europa och världen, som har lärt av historien, lever i fred utifrån erfarenheten av att krig är mänsklighetens värsta möjliga scenario. Det vi ser i Ukraina och Ryssland idag är resultatet av makthavares fullkomliga blindhet för mänskligt liv. Det gäller båda sidor av konflikten. 

Vi ser makthavare hetsa till strid till sista blodsdroppen och vi ser makthavare rättfärdiga dödande på fullkomligt bisarra grunder. Problemet kallas för krigshets och består av all den hårdföra retorik som båda sidor i denna vidriga konflikt utövar.

Hårdför retorik är en grogrund för krig. Att detta krig pågår är föga förvånande. Det verkar ju uppenbarligen på det viset att ingen av makthavarna tänker ge med sig. De har helt inställda på att kriga till det inte finns någonting kvar längre. Att ge sig verkar inte aktuellt. 

Synen på mannen och kvinnan i dessa länder är konservativt och långt ifrån det jämställda samhälle vi kämpar för i Sverige. Det stora problemet i sammanhanget är att priset för krigshetsen från båda sidor är just krig, död och elände. Vi får makthavarnas romantiserade, summerade bild av kriget, medans vanliga dödliga människor får betala priset för detta genom att dö, invalidiseras, traumatiseras. 

Den romantiserade bilden av att krig löser problem finns tyvärr genomgående även inom flera svenska partier. Inte minst inom Moderaterna. Vad menar Moderaterna med att vi ska in i Nato? Är det tänkt att unga svenska värnpliktiga ska skickas ut i väpnade konflikter i främmande länder? 

Hur ser en moderat partiledare på en normalbegåvad svensk man i 20-årsåldern utan adlig börd? Är det bara en simpel soldat som ska möta kulorna i någon sketen konflikt ute i värden? Det är ruskigt att höra partiledare förklara hur lätt det är att lösa den här typen av världsliga problem. Vissa partiledares människosyn borde kraftigt ifrågasättas. Vi kan inte ha rädda, retoriska män med mindrevärdighetskomplex vid makten. 

Vi behöver jämställda, kloka och modiga beslutsfattare som kan hantera den kontext vi lever och befinner oss i. Vi människor är alla lika värdefulla. Vi har samma mänskliga värde. Det budskapet måste även prägla makthavares retorik i pressade situationer. Inte minst för att rädda 20-åriga mäns liv, snarare än att lura dem in i döden. Om än klädda till soldater. Sverige kan bättre.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Kriget i Ukraina
Danmark

Vapenproduktion till Ukraina: "Ny dimension"

Vapenproduktion till Ukraina: "Ny dimension"
Ukraina

Satellitbilder uppges visa skadade ryska flyg

Satellitbilder uppges visa skadade ryska flyg
Danmark/Ukraina

Dansk hjälp i utbildning för ukrainska soldater

Dansk hjälp i utbildning för ukrainska soldater
Ukrainakriget

Medlemmar flyr Amnesty efter Ukraina-uttalande

Medlemmar flyr Amnesty efter Ukraina-uttalande
Ukraina

Ukraina vill företrädas av Schweiz i Moskva

Ukraina vill företrädas av Schweiz i Moskva
Visa fler