Magra texter och feta bilder i SN

Det är inte ovanligt att läsare tycker till om SN:s innehåll, dels i insändarform, eller dels som på bilden, när tidningen hade öppet hus.

Det är inte ovanligt att läsare tycker till om SN:s innehåll, dels i insändarform, eller dels som på bilden, när tidningen hade öppet hus.

Foto: Magnus Grimstedt

Insändare2023-12-09 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns en gammal historia om prästen, som i sitt manus till predikan på vissa ställen skrev ”Argumentationen svag, höj rösten”. Jag börjar misstänka att det på motsvarande sätt finns en instruktion hos SN-redaktionen där det står ”Artikeln mager, gör fler och större bilder”.

Hur ska man annars (för att ta ett typfall) förklara att nästan 5/6 av en helsida (20 november) med vinjetten ”Nyheter”(!) innehåller fyra snarlika bilder på några getter. Varje dag finns många liknande exempel. Eller tror redaktörerna att den yngre läsekrets de hoppas nå inte orkar (kan?) läsa längre texter i sina mobiler?

Vi seniora SN-prenumeranter, som envisas med att vilja läsa en papperstidning och har fattningsförmågan intakt, förväntar oss fler lokala textinslag på bekostnad av något mindre och färre illustrationer. 

Bosse Tolander

Replik från SN:s chefredaktör Kristina Levin:

Du sätter fingret på en av de utmaningar som vi på Södermanlands Nyheter jobbar med dagligen. Digitala läsaren vill generellt sett ha kortare texter med fler bilder medan papperstidningsläsarna är vana vid längre texter och färre bilder. 

Att ta bort bilder skulle dock inte hjälpa. Vi kan inte leverera flera artiklar. Reportrarna på SN skriver varje dag ungefär två artiklar per person, fler artiklar än någon reportergeneration någonsin gjort på, jag vågar hävda, någon tidningsredaktion tidigare.

Vi arbetar så strukturerat och hårt vi kan för att ge alla våra läsare så mycket lokaljournalistik vi kan. Men vi är så många som prenumerations- och annonsintäkterna medger. Och eftersom det är sn.se och appen, oavsett vad man vill och tycker om det, som är vår framtid måste vi anpassa oss efter det.