Mäns våld mot flickor och kvinnor ska upphöra

Feministiskt initiativ i Gnesta anser att det är viktigt att synliggöra problemets omfattning med mäns våld mot kvinnor och flickor.

Feministiskt initiativ i Gnesta anser att det är viktigt att synliggöra problemets omfattning med mäns våld mot kvinnor och flickor.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-11-22 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mäns våld mot flickor och kvinnor är ett stort säkerhets- och samhällsproblem. Gnesta kommun har den här veckan 22–29 november en kampanj som uppmärksammar våld i nära relationer. Det tycker vi är bra. 

I samhällsinformation från kommunen som gick ut till alla hushåll inför höstlovet, angående en vecka fri från våld, skrev man att 13 kvinnor polisanmält våld i nära relation i Gnesta under 2020. 

I informationen fanns inte flickor under 18 år med i statistiken från brottsförebyggande rådet. Inte heller sexuellt våld mot flickor och kvinnor, eller flickor och kvinnor som utsatts för våld utanför en parrelation. 

2020 Var det enligt BRÅ 42 flickor och kvinnor som utsattes för brott så som misshandel, brott mot person och brott mot liv och hälsa i Gnesta. I dessa brottsindelningar ingår också sexuellt våld. Och det är inte exceptionellt för 2020, så har det sett ut mer eller mindre i Gnesta det senaste decenniet enligt BRÅ.

80 procent av de flickor och kvinnor som utsätts för misshandel blir det av en känd person, visar nationell statistik. Oftast av en man. Oftast i hemmet. För det sexuella våldet är andelen män ännu högre representerade i statistiken från BRÅ.  

Våldet mot flickor och kvinnor är mycket omfattande, och mörkertalet är stort. Många anmäler aldrig den här typen av brott. Av våld i nära relationer är det endast en fjärdedel som anmäler. Och en majoritet av anmälningarna som görs läggs på hög eller utreds aldrig. 

Med denna bakgrund så skulle Feministiskt initiativ Gnesta gärna sett att samhällsinformationen som gick ut till alla hushåll i Gnesta, hade beskrivit den fulla omfattningen av mäns våld mot flickor och kvinnor. Eftersom inte alla kommer att delta i utställningar, manifestationer och tal som arrangeras, där temat kan fördjupas. 

8 november–10 december har Feministiskt initiativ nationellt en kampanj med bland annat debattartiklar och live-samtal på temat mäns våld mot flickor, kvinnor och transpersoner. Vi har tagit fram ett program med 92 politiska förslag hur detta skall få ett stopp. 

Läs gärna mer om det här: https://feministisktinitiativ.se/wp-content/uploads/2021/08/innan-under-efter-valdet-feministiskt-initiativ-92-politiska-forslag.pdf