Marknadshyra sämre för hyresgästen

Insändarskribenten menar att marknadshyra innebär att hyresvärden själv kan bestämma hur hög hyran ska vara och den som är beredd att betala mest är den som får lägenheten som hyrs ut.

Insändarskribenten menar att marknadshyra innebär att hyresvärden själv kan bestämma hur hög hyran ska vara och den som är beredd att betala mest är den som får lägenheten som hyrs ut.

Foto: Fredrik Ericsson

Insändare2020-01-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Olof Jonmyren skriver den 16 januari en ledare  med följande rubrik:” Extra val är-och ska vara- på fullt allvar”.

Mitt i  artikelns andra kolumn står följande: Moderaterna brukade annars vilja gå längre än vad regeringen gör eller januariavtalet anger. Detsamma gäller de bostadspolitiska reformerna, omregleringar som ökar inslaget av marknadshyror.

Om  man googlar på ordet  reformer finner man följande  betydelse: ”Förbättra och förändring till ett nytt och bättre tillstånd i samhället.” Detta ord har Olof Jonmyren använt om införande av marknadshyra.

För vem blir det ett nytt och bättre tillstånd  kan man undra? I vilket fall inte för hyresgästerna!

Marknadshyra innebär följande: Marknadshyra innebär att hyresvärden själv kan bestämma hur hög hyran ska vara och den som är beredd att betala mest är den som får lägenheten som hyrs ut.

Hyresgästens nuvarande besittningskydd, kvarboenderätt, försvinner och  hyresgästen som inte klarar betala det som hyresvärden yrkar har bara att flytta. Det är ju också ett sätt för en hyresvärd att bli av med en krävande och besvärlig hyresgäst. Om han kräver en hyra som hyresgästen inte kan betala är det bara för hyresgästen att flytta.

Det är  den reformen som C krävt ska vara med i januariöverenskommelsen.

Svar:

Ett större inslag av marknadshyror skulle bidra till ökad rörlighet på bostadsmarknaden. Det är en reform av flera som behövs.

Olof Jonmyren, politisk redaktör SN