Mät varmvattnet – spara energi och pengar

När bostadsrättsförening Furan införde individuell mätning av varmvattnet blev resultat som högst 705 kronor per månad och lägst 17 kronor, skriver Boris Klintsjö.

När bostadsrättsförening Furan införde individuell mätning av varmvattnet blev resultat som högst 705 kronor per månad och lägst 17 kronor, skriver Boris Klintsjö.

Foto: Markus Schreiber

Insändare2022-03-24 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag ingår varmvatten i hyran eller i avgiften i uppemot 90 procent av alla bostadsrättsföreningar och hyresrätter. Detta är orättvist, miljö- och energislöseri.

Det måste bli en lag att alla fastigheter måste ha individuell mätning av varmvattenförbrukning, IMD.

För fyra månader sedan införde vi denna individuella mätningen i bostadsrättsförening Furan. Resultat blev högst förbrukning per månad 705 kronor och lägst 17 kronor. Alla har fått betala lika mycket för varmvatten tidigare. Trenden tyder på 30 procent mindre vattenförbrukning och 10 procent lägre energiförbrukning.

Totalt tjänar vår förening mellan 100 000 och 120 000 kronor per år, vilket innebär att vi kan skjuta fram avgiftshöjningar i tre år. Nu får varje boende ta ansvar för sina varmvattenkostnader. Det är inte längre ”gratis”

Detta är en åtgärd som det inte pratas speciellt mycket om, men som betyder en hel del för miljön och energiförbrukningen i Sverige. Det är inte bara sol, vind och vatten som gäller för vår framtida energiförsörjning. Isolering av fastigheter, nya värmesystem och radiatorer leder till stora besparingar och lägre hyror i framtiden. 

Jag vill gärna lyfta fram dessa frågor, för under 16 år har vi minskat vår energiförbrukning med 500 000 kWh per år. Det innebär att vi är inte lika känsliga för ökade energikostnader, som många andra bostadsrättsföreningar och hyresfastigheter.