Medaljutdelning – men inget i tidningen

"Tidigare år har SN uppmärksammat länsstyrelsens utnämningar" skriver insändarskribenten. Arkivbild

"Tidigare år har SN uppmärksammat länsstyrelsens utnämningar" skriver insändarskribenten. Arkivbild

Foto: Jens Alvin

Insändare2024-01-18 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 1 nov 2023 var det medaljutdelning på länsstyrelsen.

Under högtidliga former delar landshövdingen varje höst ut Sörmlandsmedaljen för att hedra personer eller föreningar med anknytning till Sörmland som utfört betydelsefulla insatser. Den här hösten förärades Elisebeht Markström medaljen för sitt mångåriga arbete mot mäns våld mot kvinnor och barn. Här i Nyköping, i Sörmland och nationellt har hon varit med om att starta, driva och upprätthålla kvinno- och tjejjoursrörelsen. I riksdagen arbetade hon för förbättrad lagstiftning, större uppmärksamhet av frågorna vid berörda myndigheter och så vidare. Alltid med våldsutsatta kvinnor och framförallt barnens bästa för ögonen. Om detta står att läsa i länsstyrelsens motivering till årets utnämning. 

Vi som är aktiva inom Sörmlands kvinno- & tjejjoursrörelse är båda stolta och glada för utmärkelsen som Elisebeht så välförtjänt förärats men också för att frågan om mäns våld mot kvinnor och barn hamnat i fokus. Vi är dock förundrade över att SN förbigått detta helt. Tidigare år har SN uppmärksammat länsstyrelsens utnämningar särskilt när en Nyköpingsbo utnämnts men inte i år. Det är anmärkningsvärt och sorgligt att en lokaltidning förbigår detta med tystnad.

Replik från SN:s chefredaktör Kristina Levin:

Jag förstår att ni är stolta över den lokala och nationella kraft som Elisebeth Markström är när det gäller kampen om mäns våld mot kvinnor. Vi rapporterar dock numera sällan från medaljutdelningar. När vi är färre på redaktionen måste vi välja bort mycket intressant och viktigt som vi helt enkelt inte hinner med att skriva om. Det här är ett sådant fall.