Medborgarnas rättigheter till information motarbetas

Insändarskribenten undrar varför Sörmlands högsta tjänstemän, jurister och kommunikatörer lägger så mycket energi på att motarbeta medborgarna och deras rättighet till information?

Insändarskribenten undrar varför Sörmlands högsta tjänstemän, jurister och kommunikatörer lägger så mycket energi på att motarbeta medborgarna och deras rättighet till information?

Foto: Mikael Fritzon/TT

Insändare2020-05-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sörmland har dystra siffror, värre än Stockholm, då det gäller antalet avlidna per capita på grund av coronaviruset.

Som inflyttad vill man veta var är smittspridningen värst, orkar sjukvården i Sörmland med och hur går det på våra äldreboenden?

På förfrågan till Region Sörmland om hur smittspridningen såg ut bland kommunerna blev svaret att ”det vet vi inte, men vi jobbar med frågan”. Hemlighetsmakeri eller ännu värre – hade man ”noll koll”?

Att Sörmland var hårdast drabbat och inte klarade av att vårda sina Iva-patienter fick vi reda på först från de hjälpande regionerna. 

Att äldreboenden i Nyköping drabbats av corona fick vi läsa om i kvällstidningen. Ingen information från Nyköpings kommun, som dolde sig bakom sitt ”integritetsskynke”. Som att ge ut namnet på ett äldreboende skulle kränka någon enskild individs integritet!

Och nu senast den 2/5 SN:s granskning. Att Sörmlands kommuner gått samman för att mörka den stora smittspridningen av corona bland äldreboenden i Sörmland.

Är det våra kommunala politiker som till varje pris vill slippa stå med hundhuvudet för en misslyckad politik vad avser äldrevården? Eller är det kommunala tjänstemän som vill dölja sina egna tillkortakommanden?

Varför lägger Sörmlands högsta tjänstemän, jurister och kommunikatörer så mycket energi på att motarbeta medborgarna och deras rättighet till information? Vore det inte bättre i dessa svåra tider att i stället lägga all den energin på att få igång samhället och företagen igen? Dags att sluta leka hemliga klubben!