Mellanösterns flyktingbarn märkta för livet

Undertecknad har tidigare medverkat vid flyktingtransporter i Mellanöstern. Här en bild på en barfota liten hjälplös flyktingflicka i Sinaiöknen 1957.

Undertecknad har tidigare medverkat vid flyktingtransporter i Mellanöstern. Här en bild på en barfota liten hjälplös flyktingflicka i Sinaiöknen 1957.

Foto: Olle Brennius

Insändare2020-03-06 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under nio år har konflikten i Syrien lett till en stor flyktingkatastrof. Antalet flyktingar i norra Syrien närmar sig en miljon. FN har beräknat att 8 av 10 som flyr från sina hem är kvinnor och barn. De utsätts för omänskliga påfrestningar.
Nu talas om "korridorer" och breda "säkerhetszoner" för att skydda vanliga människors hälsa och liv. Men ett "eld upphör" i Mellanöstern nämns ej av beslutsfattarna, som kan påverka utvecklingen. Egna intressen verkar prioriteras. Av allt att döma tas ej hänsyn till civilbefolkningens lidande.

Människor, som under lång tid regelbundet utsätts för traumatiska upplevelser som krigshandlingar, brist på vatten, mat, sjukvårdsmaterial och tak över huvudet löper stora risker att få svåra och bestående psykiska problem. Många av flyktingbarnen har växt upp med det pågående kriget och har fruktansvärda upplevelser i bagaget.

Undertecknad har tidigare medverkat vid flyktingtransporter i Mellanöstern. De hemska upplevelserna plågar mig fortfarande - efter över 60 år. Svårast var nog att möta barnens förtvivlade blickar och reaktioner i situationer där anhöriga skadats, omkommit eller försvunnit. Obeskrivliga scener utspelades! De utsatta människorna saknade tak överhuvudet, mat, vatten och sjukvårdsmaterial. Vi FN-soldater gjorde vad vi kunde för att hjälpa med våra knappa resurser 1957.

Vid dagens ständiga offensiver i Syrien verkar ingen hänsyn tas till civilbefolkningen. WHO och Unicef står maktlösa. Omvärldens protester måste öka och det omänskliga våldet stoppas.