Mer medmänskliga människor i vården

"Oförmågan att hantera ekonomi, även sedan tidigare, ger vid hand att man idag har mer utrymme än vårdpersonal" skriver insändarskribenten.

"Oförmågan att hantera ekonomi, även sedan tidigare, ger vid hand att man idag har mer utrymme än vårdpersonal" skriver insändarskribenten.

Foto: Ebbe Jonsson

Insändare2024-10-11 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är två saker som saknas hos den sörmländska regionpolitiken idag; ett medmänskligt förhållningssätt och ett liberalt synsätt. Politikerna idag styr utifrån helt andra sätt att se.

Nej, vi liberaler kan inte vända vården i en handvändning, men vi kan i alla fall arbeta för att den kommer närmare de som har behov av den. Man kan säga att vi vill ge vård för pengarna, men uttrycket har med tiden förlorat sin bärighet. Vad vi vill är att ge vård där den behövs. Tillgängligheten kan förbättras med nya led inom vården. Vårdpersonalen vet och patienterna upplever fördröjningarna i de led som nu finns. Han som fick vård för sin åkomma alltför sent på grund av dessa slingriga vägar led på ett annat sätt.

Under de senare åren har styret på grund av sitt synsätt och sin ohörsamhet påverkat patienternas vårdsituationer inom flera discipliner. Oförmågan att hantera ekonomi, även sedan tidigare, ger vid hand att man idag har mer utrymme än vårdpersonal. Det är nämligen de som behövs för att ge vård. Vårdpersonalen.

Nu har man under en längre tid rekryterat och förberett för att kunna ge vård för nyfödda och små barn dygnet runt men politiken skjuter det på framtiden. Återigen brister man i sitt sätt att se på patienter, personal och ekonomi.

Den distanserade vård som regionens politiker verkar för påverkar såväl patienter, patienternas anhöriga som personalen. Genom en nära och tillgänglig vård ges trygghet för alla inblandade. En medmänsklig vård.