Mer tid i bil för hemtjänsten i nya förslaget

Vilket företag skulle komma på tanken att flytta utgångspunkten för sin verksamhet till en plats längre bort från sitt distrikt? Skriver Göran Andersson, undersköterska, Stigtomta Hemtjänst.

Vilket företag skulle komma på tanken att flytta utgångspunkten för sin verksamhet till en plats längre bort från sitt distrikt? Skriver Göran Andersson, undersköterska, Stigtomta Hemtjänst.

Foto: Tommy Kägo

Insändare2021-12-02 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vilket företag skulle komma på tanken att flytta utgångspunkten för sin verksamhet till en plats längre bort från sitt distrikt? Med påföljden att de anställda hinner med färre antal kundbesök per dag! Det blir nämligen en av konsekvenserna om Nyköpings kommuns förslag att flytta sina hemtjänstlokaler i Stigtomta, Tystberga och Jönåker in till Nyköping blir verklighet.

Ett märkligt sparförslag ur många synvinklar. Vi anställda inom hemtjänsten får ofta höra från våra chefer vikten av att lägga arbetstiden hos kunderna, eftersom Nyköpings kommun enbart erhåller ersättning för den exakta tiden vi i personalen är inloggad hos kund. Körtiden mellan kundbesöken är enbart en kostnad för kommunen (läs skattebetalarna) som får stå för de anställdas timarvode och bilarnas drift.

Att komma med ett förslag, där ovannämnda hemtjänstgrupper tillsammans uppskattningsvis påläggs cirka 50.000 mil/år är mycket märkligt och kommer att skapa mer stress bland oss anställda. Dessa antal mil inkluderar runt 9.000 arbetstimmar på vägarna där alltså Nyköpings skattebetalare för stå för notan. Detta kommer så klart att kosta många miljoner varje år – något som för oss ”på golvet” kan tyckas helt onödigt.

Även ur en miljö- och klimataspekt borde väl en kommun med gröna ambitioner dra ner på bilåkandet? En annan fråga är hur man kommer att täcka upp kostnaderna för denna ”omställning” (citat vård och omsorgsnämdens ordförande Carina Wahlin). Kommer man att höja kundernas vårdavgifter?

Från kommunens sida försäkrar man i SN:s artikel 22/11, att ”sparförslaget inte ska betyda mer tid i bil” – någon utförligare förklaring kommer man inte med. Men logiken rimmar illa och kommunens påstående är svårt att tro på.

Hemtjänsten i Stigtomta är idag bemannad med fem personal på dagtid och tre på kvällstid. Det betyder att åtta bilar varje dag rullar ut från Stigtomta, på ett par minuter är man framme hos kund. Med kommunens förslag innebär det att åtta bilar kommer rulla i tomme från Nyköping till Stigtomta varje dag. Samma åtta bilar ska tillbaka till Nyköping för avslut av arbetspass och eventuellt en vända mitt på dagen, fram och tillbaka, för den anställdes lunchrast. Samma ”omställning” vill man göra för hemtjänsten i Jönåker och Tystberga.

Hur detta förslag inte kommer att generera mer tid i bil, som kommunen hävdar, är för oss ute på fältet en gåta. Varken mer eller mindre.