Mindre vård för pengarna i Sörmland

Insändarskribenten är besviken på partiet Vård för pengarna.

Insändarskribenten är besviken på partiet Vård för pengarna.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2019-10-24 05:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan årsskiftet ansvarar ”Vård för Pengarna” Vfp för sjukvården i Sörmland. Nu drygt nio månader senare är resultatet tydligt, sörmlänningarna får faktiskt mindre vård för pengarna.

För att spara pengar har Vfp stängt den psykiatriska mottagningen i Flen, vilket försämrar vården för psykiskt sjuka människor som behöver vård. Samtidigt har Vfp, också för att spara pengar, infört remisstvång för de barn och ungdomar som behöver neuropsykiatriska utredningar.

Kön av patienter som i augusti väntade på ett första besök hos specialist var fler än befolkningen i Vingåker. Antalet patienter som väntat olagligt länge, mer än 90 dagar, har sedan december 2018 mer än fördubblats till hela 3420 patienter i augusti 2019.

På ett drygt halvår har alltså Vfp lyckats försämra vården för de som lider av psykiska sjukdomar och mer än fördubblat vårdköerna. Slutligen tar Vfp bort de avgiftsfria besöken i primärvården. Agerandet från Vfp har tydligt visat att partinamnet ”Vård för pengarna” för oss sörmlänningar innebär mindre vård för pengarna.