Missförstånd om gymnasiets introduktionsprogram

Jag hoppas att vi kan förändra sättet att prata om introduktionsprogrammet och sprida kunskap om det.
Skriver Ann-Sofi Forsberg, rektor på Framtidsgymnasiet Nyköping.

Jag hoppas att vi kan förändra sättet att prata om introduktionsprogrammet och sprida kunskap om det. Skriver Ann-Sofi Forsberg, rektor på Framtidsgymnasiet Nyköping.

Foto: Maja Edsö

Insändare2020-09-12 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare "Introduktionsprogrammet måste läggas ner" publicerad den 9/9.

Jag vill som rektor för Framtidsgymnasiet i Nyköping korrigera några missförstånd om gymnasiets introduktionsprogram i insändaren den 9 september. Introduktionsprogrammet skapades inte, som insändaren ”Student” anger, som ett resultat av flyktingströmmen 2014, utan redan 2011 i samband med att hela gymnasieskolan reformerades.

Introduktionsprogrammet står öppet för alla elever i Sverige som saknar behörighet till ett gymnasieprogram och som påbörjar utbildningen senast det år man fyller 19 år. Programmet ger en fantastisk möjlighet för många ungdomar, såväl svenska som nyanlända, att rusta sig för vidare studier eller att lära sig ett yrke och därmed kunna etablera sig på arbetsmarknaden direkt efter gymnasiet. Det består idag av fyra olika utbildningar med olika behörighetskrav, syften och mål. Idag finns det minst fyra gymnasieskolor i Nyköping som erbjuder introduktionsprogrammet i någon form och varje skola organiserar utbildningarna på sitt sätt. På Framtidsgymnasiet läser alla elever på introduktionsprogrammet gymnasiekurser. Utbildningarna hos oss är yrkesinriktade och vi har elever som tar en yrkesexamen efter tre år likväl som vi har elever som lämnar oss med en grundläggande yrkesutbildning redan efter två år.  Vi utbildar många ungdomar till yrken som det råder brist på i samhället.

Jag hoppas att vi kan förändra sättet att prata om introduktionsprogrammet och sprida kunskap om det. Du som saknar behörighet till gymnasiets nationella program ska veta att du också kan välja den utbildning och skola som passar dig och dina drömmar. Denna valfrihet ger alla elever, oavsett bakgrund och härkomst, en chans att komma igen och skaffa sig en utbildning och ett framtida yrke som passar dem. Denna möjlighet tycker jag vi ska värna om och vara stolta över!