Moderaternas kris – större än vad många tror

En konflikt pågår för fullt bland Moderaterna i Nyköping. Det hävdas missförhållanden som pågått under lång tid i partiledningen. Skriver insändarskribenten.

En konflikt pågår för fullt bland Moderaterna i Nyköping. Det hävdas missförhållanden som pågått under lång tid i partiledningen. Skriver insändarskribenten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2020-12-10 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En konflikt pågår för fullt bland Moderaterna i Nyköping. Det hävdas missförhållanden som pågått under lång tid i partiledningen. Ett medlingsförsök har initierats för att föra samman båda sidor i konflikten. Ett problem har uppstått som medlarna måste har tacklat från början - de är parter i denna konflikt.

Moderaternas förbundet i Sörmland är parter i detta drama genom den strategin som vidtagits för att lösa konflikten.
Man har inte ens tittat på modellerna som rekommenderas för att framgångsrikt gå till botten av konflikten. 
Valet av medlarna som kan ha ett intresse i konflikten leder aldrig till att hela bilden av konflikten kommer fram. Detta har att göra med att de som är drabbade väljer att inte berätta hela bilden av det som skett av rädsla för repressalier i olika former - mobbning, utskällning samt utfrysning. Informationen som berättas till den parter som har intresset av att lösa konflikten kan förvrängas för annat syfte.

De som är utsedda att leda konfliktlösningsarbetet om de är parter i konflikten är benägna att agera i egen sak, de blir stelbenta och försöker försvara positionen av ena parter särskilt i saker där de själva är involverade. Deras arbete kan därmed gå ut på att bevara status quo. Risken för låsta positioner föreligger.

Sörmlandsmoderaternas förbundet har valt ut personer att medla, personer som har ett intresse av att lösa konflikten i viss riktning det vill säga bevara status quo. Man har inte titta på det faktum att i botten av konflikten finns frågor som berör trion.