Moderna tåg med omodernt biljettsystem

 Mälartåg har underskattat oss resenärer, skriver Björn Åslund angående företagets omoderna biljettsystem.

Mälartåg har underskattat oss resenärer, skriver Björn Åslund angående företagets omoderna biljettsystem.

Foto: Svetlana P Jansson

Insändare2022-01-07 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

145 kronor kostar tågbiljetten för resan Nyköping till Stockholm. En biljett i Mälartågs app är lite billigare än via SJ-appen. Men Mälartågs biljettsystem förefaller överlag ganska omodernt. Det är alltid fasta priser. Ingen uppmuntran med lägre pris för att välja avgångar med färre resenärer, alltså utanför högtrafiken.

Mälartåg tycks också ha satt upp kalla handen för pensionärer. När SJ körde Mälartågen kunde pensionären åka till Stockholm för 99 kronor med sista-minuten-rabatt. SJ förstod detta med flexibla biljetter. Men Mälartåg, alltid 145 kronor för enstaka biljetter.

Mälartåg skyller på att biljettpriserna ska vara förutsägbara. Som att vi resenärer skulle bli förvirrade av lågprisavgångar eller pensionärsrabatt. Märkligt har man ändå vågat ge studenter rabatt. Mälartåg har underskattat oss resenärer. Vi kan hantera överraskningen med ett lägre biljettpris på vissa avgångar. Eller för att vi fyllt 65.

Intresset för att åka tåg är stadigt ökande. Inte minst för att det är bekvämt och man läsa, sova och arbeta på resan. Mälartåg har satsat på nya fina tåg och många avgångar. Då borde Mälartåg ha ett modernt flexibelt biljettsystem, som kan locka fler att ta tåget.

Och var är Mälartågs marknadsföring av den utökade trafiken? Inte har jag sett den. Många bilister skulle säkert nappa, om de förstår vilket lyft de nya tågen inneburit.