Möten med människor vid livets sista tid

"Helhet, närhet, kunskap och empati är de värdeord som palliativ vård vilar på", skriver Stigtomtabon Jessica Johansson (L). Arkivfoto

"Helhet, närhet, kunskap och empati är de värdeord som palliativ vård vilar på", skriver Stigtomtabon Jessica Johansson (L). Arkivfoto

Foto:

Insändare2022-07-06 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sommar i P1 har börjat! Dessa möten med människor man annars aldrig skulle ha mött. Deras tankar ger oss tillfälle att reflektera över våra egna tankar. Deras berättelser behandlar livet, vad som har hänt, som skulle kunna hända och i många fall det som händer oss alla. Livets sista tid, livets sista önskningar och livets sista andetag. Denna livets sista tid påverkar oss alla. Den som tar sitt sista andetag lämnar oss, vi som blir kvar minns och dessa minnen påverkar. 

Det är detta som den palliativa vården arbetar med; möten med människor, människor som är vid livets sista tid, som döende eller i den omedelbara närheten av döendet. Det är vår uppgift som kommun och region att se till att denna tid ges så goda förutsättningar som det bara är möjligt.

Kunskapen om och förutsättningarna för att ge god palliativ vård behöver stärkas på flera plan och inom flera verksamheter. De som ger förutsättningarna måste ta till sig vad palliativ vård innebär och de som finns nära inom vård och omsorg måste få möjlighet att lära och ge den omvårdnad och omsorg som här behövs.

Helhet, närhet, kunskap och empati är de värdeord som palliativ vård vilar på. Samverkan inom region och kommun som en helhet är ett sätt att stärka den palliativa vården i länet. Närhet och kunskap gör att symtomlindring kan ges utan fördröjning då behov uppstår är ett annat. Empati, förståelse för andra människors upplevelser, gör att vi kan ta bättre beslut.

För att förstå måste man lyssna, på patienter och boende, på anhöriga och personal och under semestern kanske också på ”Sommar i P1”.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om