Mycket på gång i Nyköpings centrum

Kommunen planerar många förändringar i Nyköpings centrum och för Stora torget. Och man välkomnar alla idéer om hur utformningen kan göras.

Kommunen planerar många förändringar i Nyköpings centrum och för Stora torget. Och man välkomnar alla idéer om hur utformningen kan göras.

Foto: Carolin Ericson

Insändare2022-02-03 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är många som engagerar oss i Stora torget vad gäller utformning, hur det kan användas och vad det kan innehålla. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, näringslivsenheten och Nysam är tillsammans involverade i arbetet med att utveckla torget och stadens centrala delar. Vi har samma mål och vill dra nytta av alla offentliga ytor. Vi välkomnar allas idéer om hur utformningen kan göras för att stärka Nyköpings attraktivitet för invånare och besökare.

Vi vill göra det möjligt för olika entreprenörer att ha fungerande verksamheter i centrum och på torget. Det är upp till aktörerna att bedriva verksamheter där på ett hållbart sätt. Idéer som lyfts är exempelvis restaurang i Rådhuset, parkering och lekplats på torget. På kort sikt handlar det om kreativitet och tillgänglighet och att använda vårt torg som den etablerade mötesplats det är. På lång sikt behöver vi tillsammans med fastighetsägare se över detaljplaner för att skapa möjligheter för andra former av verksamheter. Vi får se vad som kan vara praktiskt och ekonomiskt möjligt och fortsätter jobba för Nyköpings bästa.

Det vi vet är att stora delar av Västra Storgatan är bilfri och redan i år blir andra delar på Öster bilfria. Torget vid Å-kroken färdigställs i år med lekplats bland annat. Det blir fler cykelparkeringar med tak längs med Storgatan. Arbete pågår för att levandegöra Bryggerietområdet och hela området från Stora torget mot hamnområdet har en enorm utvecklingspotential. Vår förhoppning är nu att pandemin ebbar ut så att vi åter kan få välkomna de folkfester på torget som vi längtat efter och vant oss vid.