När Joe Hill var i Nyköping

I år är det 50 år sedan Bo Widerbergs långfilm Joe Hill hade premiär. Filmen spelades delvis in i Nyköping. Skriver Håkan Bergström.

I år är det 50 år sedan Bo Widerbergs långfilm Joe Hill hade premiär. Filmen spelades delvis in i Nyköping. Skriver Håkan Bergström.

Foto: Jens Alvin

Insändare2021-02-20 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Joe Hill var i Nyköping. Någon som minns?
I år är det 50 år sedan Bo Widerbergs långfilm Joe Hill hade premiär. Den som streamar den idag ska förvånas över hur väl den håller, från den intensiva skildringen av de utslagnas New York i 1900-talets början till sensualismen och känslan i Thommy Berggrens rolltolkning av arbetarledaren som sedermera avrättades. Stor film!

Men vad har detta med denna tidnings läsekrets att göra? Jo, den temperamentsfulle Bo Widerberg blev osams med filmbolaget Paramount, vilket bland annat ledde till att filmningen fick slutföras i Sverige, bland annat i Nyköping.

Jag gick på högstadiet då och vi var många klasskamrater som traskade iväg till folkparken för att söka som statist. Jag blev inte uttagen. Men en del kamrater blev det. De fick betala ett, enligt dem själva, högt pris eftersom de fick håret kortklippt för att passa in i dåtidens mode. De kom sedan tillbaka från inspelningen med erfarenheten att regissören och huvudrollsinnehavaren ständigt tycktes vara i luven på varann, med en tilltalston som även fick tåliga högstadieungdomar att blekna.

Någon som minns var och vilka scener som spelades in här? Trots allt en bit filmhistoria. 
När jag häromkvällen såg om filmen kunde jag bara identifiera några sekunders inspelning utanför Nyköpings gamla tingshus, där en större folksamling ropade på Joe Hills frigivning.
Men i övrigt?