Nära vård för sörmlänningarna är målet

Region Sörmland svarar en insändare att patientavgifter återinförs för att bland annat stärka vårdcentralerna.

Region Sörmland svarar en insändare att patientavgifter återinförs för att bland annat stärka vårdcentralerna.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2019-11-05 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare "Fel att införa patientavgifter" publicerad 25 oktober. 

Hans Larsson menar i SN den 25/10 att patientavgiften på våra vårdcentraler i Sörmland återinförs på grund av misskött ekonomi. Sanningen är att Region Sörmland har en i grunden stabil ekonomi, men att ekonomiska satsningar nu måste till bland annat för att stärka våra vårdcentraler. 

Enligt den instans som insändaren uttrycker störst förtroende för (SKL – Sveriges kommuner och landsting) hör Sörmland till de regioner där invånarna får absolut mest för skattepengarna. Låg ranking betyder bra värde för SKL:s nyckeltal, summering av rankingen (soliditet etc) ger en samlad bild av det ekonomiska perspektivet och Sörmland rankas som nummer två bland Sveriges alla regioner. Vi har dessutom en av de lägsta regionskatterna i landet.

Alla politiska partier i Region Sörmland (utom V) stödjer återinförandet av patientavgiften i primärvården. Som vi socialdemokrater ser det skulle alternativet – att höja den raka skattesatsen – drabba de som är ekonomiskt svagast i samhället mer än patientavgiften. 

Primärvården kommer att vara fortsatt avgiftsfri för barn upp till och med 19 år och för dig som är + 85 år. Naturligtvis finns även högkostnadsskydden kvar, både för besök (inklusive ambulans), mediciner och för sjukresor. Precis som det ska vara i ett solidariskt välfärdssamhälle.