Nationerna måste gå samman mot Ryssland

Lyssna till Volodymyr Zelenskyjs vädjan och rusta upp Europa i en enda gemensam aktion. Och rädda Ukraina, skriver Christopher Paulstam.
Bilden: Lördagens demonstration på Norrmalmstorg till stöd för Ukraina efter Rysslands invasion. Demonstrationen arrangerades av Nordic Ukraine Forum.
Lyssna till Volodymyr Zelenskyjs vädjan och rusta upp Europa i en enda gemensam aktion. Och rädda Ukraina, skriver Christopher Paulstam. Bilden: Lördagens demonstration på Norrmalmstorg till stöd för Ukraina efter Rysslands invasion. Demonstrationen arrangerades av Nordic Ukraine Forum.

Insändare 8 mars 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ledaren "Tveka inte, se till att rusta Sverige rejält" publicerad den 3 mars.

Det Olof Jonmyren föreslår i sin passionerade ledare, att ”rusta Sverige rejält”, är ett misstag. Det är att inte lära av historien det som historien har att lära oss. 

I ljuset av tv-serien ”Elitstyrkans hemligheter” (för övrigt ett idiotiskt tilltag just nu) måste jag resa en varningens flagg därför att lösningen för att stoppa den ryska björnens utåtagerande komplex ligger inte i att vart och ett av Europas nationer bröstar upp sig på sin kant. Lösningen är att lyssna till Volodymyr Zelenskyjs vädjan och rusta upp Europa i en enda gemensam aktion. Och rädda Ukraina.

Men det är alltid samma sak i krigstider: spänningarna stiger i världen och nationella ledare svarar med att öka beredskapen i det egna landet i förvissningen om ”sitt folks säkerhet”. Har inte Sverige lärt ett dugg av den svenska beredskapstiden? 

”Sveriges säkerhet tjänas bäst av att vi hjälper Ukraina”, säger Magdalena Andersson. Javisst! Men upprustning och förstärkning av det svenska totalförsvaret för Sveriges egen skull kommer bara öka spänningarna i vårt land. Det är inte en nationell samling som krävs, utan en internationell. Rädda Ukraina från den ryska björnen innan kriget sprider sig. Låt Europeiska arméer sluta samman och rädda demokratin på det enda sätt den kan räddas i nuläget. 

Är det verkligen ”i solidaritet med det ukrainska folket” att öka spänningarna i Sverige mer än nödvändigt? ”De folkvalda bör våga släppa fokus på detaljer” skriver Jonmyren och talar emot sina egna högtravande önskemål om Sveriges och Europas säkerhet. 

Vi måste tänka längre än att vända blickarna mot Berlin. Inte bara skaka på huvudet åt de verkningslösa mjuka medlen mot putinismen. Om inte gemensamma sanktioner hjälper för att stoppa Ryssland måste nationerna gå samman i direkt handling.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa