Nävekvarn ropar för döva öron i stadshuset

Masugnsdammen och tillhörande strandkant ser bedrövlig ut. Påminner ständigt byborna om att vi nävekvarnare lever i stadshusets skugga. Skriver Styrelsen, Tunabergs socialdemokratiska förening.

Masugnsdammen och tillhörande strandkant ser bedrövlig ut. Påminner ständigt byborna om att vi nävekvarnare lever i stadshusets skugga. Skriver Styrelsen, Tunabergs socialdemokratiska förening.

Foto: Hugo Leijon

Insändare2020-12-15 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det står en vägskylt vid infarten till vårt samhälle: ”Åk sakta genom Nävekvarn. Här är så vackert.”

Men verkligheten börjar snart visa en annan sida.

Masugnsdammen och tillhörande strandkant ser bedrövlig ut. Dammen ligger mitt i byn och påminner ständigt byborna om att vi nävekvarnare lever i stadshusets skugga. 

Under flera års tid har vi, Tunabergs socialdemokratiska förening, försökt påverka politikerna att åtgärda vår vackra damm i Nävekvarn. Vi har diskuterat detta med representanter för olika partier och kommuntjänstemän, men utan effekt.

Vid flera tillfällen har vi på plats visat och krävt att något måste göras. Men inget händer!

I sociala medier ser vi ofta bilder på hur vackert det pyntas, planteras och förbättras för att den yttre miljön i Nyköpings centralort ska vara så inbjudande som möjligt.

Varför är det så svårt att få gehör för våra behov på landsbygden? Vi är mer än förundrade över bristen på positiva insatser för miljön i Nävekvarn när den politiska majoriteten i stadshuset leds av socialdemokrater och centerpartister, två partier med traditionell förankring i bruksorter och på landsbygden.

Det är också på plats att återigen markera att fler än 30 procent av invånarna i Nyköpings kommun bor i de små orterna. Likvärdighet är ett grundtema kommunens verksamhet.

Det är dags att visa lite god vilja för att kunna stå för löftet att hela kommunen ska leva och att de boende ska trivas och ha ljusa framtidsplaner.