Nonchalant whitewashing av SD i Oxelösund

Dag Bergentoft (M) tillsammans med bland andra partikamraterna Katarina Berg och Mårthen Backman under nya fullmäktiges första möte i Oxelösund.

Dag Bergentoft (M) tillsammans med bland andra partikamraterna Katarina Berg och Mårthen Backman under nya fullmäktiges första möte i Oxelösund.

Foto: Tommy Kägo

Insändare2022-11-17 06:54
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dag Bergentoft (M) försöker lura oxelösundarna att hans nya koalitionskompisar SD är ett borgerligt parti. I SN 221111 kallar han det nya styret i Oxelösund borgerligt och hävdar att det för en borgerlig politik. Moderaterna i Oxelösund har lagt upp ett foto efter onsdagens kommunfullmäktige på Facebook, där företrädare för tre borgerliga partier smilar ikapp med SD efter att den gemensamma budgeten gått igenom.

Men SD är inget borgerligt parti, och de blir det inte bara för att Dag Bergentoft, som i stort sett enda politiker, kallar dem borgerliga. De kallar inte sig själva borgerliga. De är ett högerradikalt, högernationalistiskt parti med sina rötter i nazismen.

En demokratiskt avgörande skillnad mellan SD och borgerliga partier är att SD i likhet med sina meningsfränder i Ungern, Polen med flera länder inte respekterar rättsväsendets och tjänstemännens oberoende och inte heller fria och oberoende media. SD kanske kan låtsas något annat för att vara politiskt korrekta men deras handlingar i andra kommuner där de fått vara med och styra, och ledande företrädares hotfulla uttalanden mot misshaglig public service och misshagliga NGO:er talar sitt tydliga språk.

I andra kommuner har SD:s maktutövning skapat stor oro och fått hård kritik då de lagt sig i hur tjänstemän utövat sitt yrke och försökt politisera deras yrkesutövning. Dag Bergentofts nonchalanta whitewashing av SD bådar inte gott för Oxelösunds kommun. Det verkar som att han har gett sig in i ett samarbete som han inte förstår riskerna med, eller som att han helt enkelt inte bryr sig.