Ny kärnkraft i Sverige – först om 20-30 år

Bygget Olkiluoto kärnkraftverk i Finland blev kraftigt försenat. Bilden är tagen tidigt i byggfasen.

Bygget Olkiluoto kärnkraftverk i Finland blev kraftigt försenat. Bilden är tagen tidigt i byggfasen.

Foto: Robert Henriksson/SvD/TT

Insändare2023-04-21 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Till och från talas det om att bygga ny kärnkraft i Sverige. De få kärnkraftverk vi har idag verkar en aning opålitliga.
Med tanke på att det nya finska kärnkraftverket nu startat 14 år försenat, är frågan hur det blir i vårt land?

Sverigedemokraterna med sin regering startar en utredning som tar cirka två år. Om utredningens resultat blir positivt tar det 2-3 år att projektera. En igångsättning kan därefter ske på de orter som utsetts lämpliga. Med tanke på hur många år det tog i Finland kan man utgå från att ett eller flera kärnkraftverk i Sverige kan startas om 20-30 år.

Vad säger man från de företag som inom ett 5-10-årsperiod kräver elkraft inom den tiden? Då ställer sig frågan: Vad anser, alla de motståndare till vindkraft, till detta tidsperspektiv, 20-30 år? Om ny kärnkraft kan finnas först om 20-30 år och ni inte vill ha vindkraftsparker, vad finns det då i stället? Olja och kol?

Ta och tänk till ytterligare en gång vilket som är mest angeläget. Att behålla utsikten från sommarstugan etcetera, eller att det finns god tillgång till el inom en snar framtid? Kan vi få lite nyans i debatten, tack.