Nya tider väntar för köpare av bostadsrätter

Insändare 15 juni 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Till dig som ska köpa bostadsrätt.

Att köpa bostadsrätt är ett bra alternativt boende över tid. Många har bott gratis under åren på grund av värdestegring och till och med fått en bra kapitalökning. Nu väntar nya tider. Därför vill jag ge några tips till dig, som går i köptankar.

1. Titta på föreningens belåningsgrad per kvadratmeter. Det kan variera från 2 000 kronor till över 20 000 kronor. Beräknat på 60 kvadratmeter innebär 1 procent räntehöjning en avgiftshöjning för en lägenhet 60 kvadratmeter 100 kronor per månad. Är belåningsgraden 20 000 kronor innebär det en avgiftshöjning på 1 000 kronor per månad. Räkna med 3 procent för säkerhets skull.

Räkneexempel: Ta belåningsgraden gånger lägenhetsytan så får du din andel av bostadsrättsföreningens totala lån. Sedan är det bara att räkna ut vad till exempel 3 procent i räntehöjning betyder i avgiftshöjning för dig.

2. Kolla energideklarationen. Energikostnaderna är en stor förväntad kostnadsökning. Klassificeringen är från A till G. Många äldre bostadsrättsföreningar har energiklass F, men det finns bostadsrättsföreningar, som har C, vilket innebär att kostnadsökningarna bara blir hälften så stor.

3. Kolla i årsredovisningen vilka investeringar, som är gjorda, eller kommer att behövas. 

4. Vad ingår i avgiften eller vad tillkommer? Räkna fram nettoavgiften!

När du har hela bilden klar, så välj det rätta alternativet! Då har du ett tryggt bra boende i många år!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa