Nyköping har en välfungerande kollektivtrafik

Signaturen "Socialdemokratisk bussresenär på landsbygden" hoppas att fler ser fördelarna med att  ta bussen i stället för bilen.

Signaturen "Socialdemokratisk bussresenär på landsbygden" hoppas att fler ser fördelarna med att ta bussen i stället för bilen.

Foto: Rebecka Jonsson

Insändare2022-08-24 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan ett antal år drivs stadsbussarna med el istället för fossila bränslen. Det har resulterat i en tystare reseupplevelse för såväl resenärer som chaufförer.

Turtätheten i centrum är dessutom hög och lättillgänglig. För oss som bor på landsbygden är det inga problem att promenera ett hundratal meter till vår närmsta hållplats. Förändringen av sträckningen på en linje inne i centrum borde därför inte vara några problem, men tyvärr hörs alltid kritiska röster vid minsta nytänkande. Om ett år kommer ytterst få tycka att förändringen varit negativ.

Ska turtätheten på landsbygden öka på samma sätt som i centrum måste fler se till bussens fördelar. Exempel som lägre utsläpp, minskat letande efter p-platser (som dessutom kostar en rejäl slant) är i vart fall två argument för att välja bussen framför bilen. 

Slutligen hade vi ju hoppats på en fungerande tågtrafik också, men där behöver politikerna verkligen ta i med hårdhandskarna och lösa människors vardagspussel.