Nyköping – lär av Trosa!

Som Nyköpingsbo blir man naturligtvis nyfiken på vad som gör Trosa så mycket mer framgångsrikt än Nyköping, skriver singaturen "Competentia est virtus!"

Som Nyköpingsbo blir man naturligtvis nyfiken på vad som gör Trosa så mycket mer framgångsrikt än Nyköping, skriver singaturen "Competentia est virtus!"

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-09-28 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mellan åren 2012 och 2021 har Nyköping rasat från plats 92 till plats 185 i svenskt Näringslivs ranking. 

Fram till år 2017 hade Nyköping som mål att tillhöra topp 50 på den listan – ett mål man då strök i stället för att försöka uppnå.
Under motsvarande tid har kollegan Trosa däremot konsekvent tillhört topp 10 på listan.

Som Nyköpingsbo blir man naturligtvis nyfiken på vad som gör Trosa så mycket mer framgångsrikt än Nyköping.
Så jag ringde upp Näringslivskontoret i Trosa. Det första man slås av är att man där svarar direkt då man ringer. En bra början! 

Nu är det ju så att en större kommun inte nödvändigtvis behöver ha ett motsvarande större näringslivskontor. Räknar man bort turistverksamheten har man i Nyköping 7 tjänster plus eventuella konsulter. Hur många tjänster har man då i Trosa? Jo, hör och häpna endast 1,5 tjänst på hela näringslivskontoret.

Kompetens och god förankring bland företagarna är alltså vad som gäller i Trosa. Då behövs inte en stor stab som i Nyköping. Kvalitet gäller i stället för kvantitet.

Sedan har Nyköping investerat stora summor på att göra hela rektorshuset på Nicolaiskolan till ett Näringslivets Hus. För att nu under hösten spendera ännu mer och flytta detta Näringslivets Hus till Westerlingska huset. 

Kanske dags för Nyköping att sätta stopp för penningarullningen, dra ner omfattningen och skärpa effektiviteten på sina staber och i stället använda de sparade pengarna till vård och omsorg.

Kan 1,5 person göra under i Trosa borde väl samma sak kunna gälla även i Nyköping?