Nyköping ska bli årets friluftskommun

Insändarskribenterna vill att Nyköping ska bli årets friluftskommun. Arkivfoto

Insändarskribenterna vill att Nyköping ska bli årets friluftskommun. Arkivfoto

Foto: Sandra Nordin

Insändare2022-08-29 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Friluftslivet och människors upplevelse av naturen är av mycket stor betydelse för folkhälsan. Med upplevelser av naturen följer även en ökad medvetenhet om värdet i att den bevaras för framtida generationer. Vi i Miljöpartiet ser att Nyköpings kommun har fantastiska möjligheter att utveckla friluftslivet i kommunen, och därigenom förbättra livskvalitén för våra invånare och bidra till fler mötesplatser.

Långsiktigheten är viktig när vi planerar våra naturområden och vi behöver mer kunskap om kommunens potential för ett ökat och bredare friluftsliv.  Vi vill att kommunen ska anställa en friluftslivssamordnare, kartlägga befintligt friluftsliv, utveckla friluftsområden och satsa mycket på information. Centralt är också att skapa samverkan med markägare och lokala företagare. 

Vi vill möta de senaste årens ökade intresse för friluftsliv och turism genom att utveckla och marknadsföra Nyköpings kommuns friluftsutbud, samt Nyköping som turiststad. Vi vill att fler ska kunna hitta ut till sitt eget friluftsliv i ett bredare perspektiv, där inte bara de redan frälsta ges fler möjligheter. Vi vill stötta och samverka med föreningar och aktörer som arbetar för bättre folkhälsa.

Vi vill att kommunen ska satsa på att Nyköping ska bli årets friluftskommun 2025. Detta skulle bland annat bidra till bättre folkhälsa, ökad turism och näringslivsutveckling, och locka fler till att bosätta sig i vår kommun.