”Nyköping straffar äldre som valt annan hemtjänst”

Sofia Hallgren Remnert (L) är en av insändarskribenterna som anser att det ska skapas bättre villkor för att driva hemtjänstföretag i Nyköpings kommun. Arkivbild

Sofia Hallgren Remnert (L) är en av insändarskribenterna som anser att det ska skapas bättre villkor för att driva hemtjänstföretag i Nyköpings kommun. Arkivbild

Foto: Jens Alvin

Insändare2024-01-29 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ja, så lyder rubriken när Vårdföretagarna redovisat PwC:s kartläggning över utvecklingen av ersättningsnivåerna och underskotten inom hemtjänst inom kommuners egen regi i 20-tal kommuner.

Kartläggningen visar vidare att Nyköping hör till de kommuner som är sämst i Sverige i att budgetera för sin äldreomsorg. Nyköpings äldreomsorg visar sig ha gått med stort underskott alla de år som analyserats och de privata utförarna har inte kompenserats för underskottet. Det medför att de privata utförarna därmed får svårt att ekonomiskt klara sin verksamhet.

Vi (L) anser att nu är det hög tid att rättvist kompensera de privata aktörerna så att vi kan ge våra äldre den valfrihet inom äldreomsorgen som vi utlovat enligt LOV (lagen om valfrihet) allt sedan 2009. Vår utgångspunkt är, och har alltid varit, att våra äldre har en självklar rätt att påverka sin vardag genom att göra egna val. En förutsättning för att kunna välja sin egen hemtjänst är att det finns alternativ och det förutsätter fler utförare än kommunen. En förutsättning för detta är i sin tur att det är möjligt att driva hemtjänstföretag i Nyköping.

Genom att skapa goda villkor för att driva hemtjänstföretag i vår kommun möjliggör vi för företagande med effekten att vi som komplement till den kommunala hemtjänsten också kan få en småskalig och lokal hemtjänst för äldre runt om i vår kommun.