Nyköpings församling diskriminerar äldre utan dator

Insändaren som efterlyser annonsering om gudstjänster får svar av kyrkoherden i Nyköpings församling.

Insändaren som efterlyser annonsering om gudstjänster får svar av kyrkoherden i Nyköpings församling.

Foto: Arkivfoto: Sandra Nordin

Insändare2021-09-06 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vill inte Nyköpings församling i Svenska kyrkan ha deltagare i gudstjänster och andra arrangemang? Man har inga annonser i Södermanlands Nyheter. Nu kom församlingsbladet Avtryck men ingen information om tid och plats och medverkande för höstens aktiviteter. Det är helt obegripligt! Hur tänker ni? 

Antar att församlingen hänvisar helt till nätet och sociala medier som Facebook vilket många av oss inte har! Hur ska vi få veta något? Vill ni inte att vi ska komma? Många av oss har svårigheter att röra oss och behöver planera kyrkbesök och få hjälp att ta oss dit. 

Man blir både arg och ledsen över nonchalansen från Svenska kyrkan i Nyköping mot en stor del av dem, främst äldre, som vill vara med i kyrkornas gudstjänster och annan verksamhet. 

Annonsera för Guds skull i Södermanlands Nyheter och skicka ut församlingsblad där vi får veta vad som sker. Nu diskriminerar ni många av oss församlingsmedlemmar som inte har datorer!

Före detta gudstjänstbesökare

Svar direkt
Det är med sorg jag läser att du känner dig diskriminerad, det är självklart inte församlingens intention. Frågan om hur vi ska nå ut med information till alla är inte så enkel, det var betydligt enklare när samhället var mer enhetligt och de allra flesta hade lokaltidningen, men så ser det inte ut idag. Därför behöver vi fördela resurserna mellan olika informationskanaler där Södermanlands nyheter är en bland många. 

Vi annonserar i SN vid större högtider eller andra speciella tillfällen, till exempel annonserade vi inför sommarens gudstjänster. Vi finns också med information i gratistidningen Magasinet som når alla hushåll i Nyköping.

Tidningen Avtryck som du nämner är ett magasin som är teman och inte ett kalendarium. För den som inte har tillgång till internet eller helt enkelt föredrar papper, så finns också Uttryck. Det är ett kalendarium som finns ute i våra kyrkor. 

För den som har svårt att komma ut, eller inte vill missa när ett nytt kommer, kan man få det hemskickat om man anmäler intresse. Är det ändå svårt att veta om tider och stunder så kan man alltid slå en signal till vår expedition där Britt och Pia gärna svara på dina frågor.

Hoppas vi ses i kyrkan!

Varma hälsningar

Ylva Evensen, kyrkoherde i Nyköpings församling