Nyköpings kommun – visa att ni bryr er om era anställda

Insändarskribenten menar att Nyköpings kommun måste satsa på sina anställda.

Insändarskribenten menar att Nyköpings kommun måste satsa på sina anställda.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-06-22 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 20:e april 2020 kom en nyhet att alla anställda inom Nyköpings kommun fick 50 kronor att disponera som de ville inom arbetsplatsen, som en gåva för att man arbetat under coronapandemin. Den 16:e juni 2020 kom en ännu gladare nyhet: alla kommunanställda som jobbat under våren får 350 kronor i presentkort att använda på flera butiker och restauranger i Nyköpings kommun. Som kommunanställd så är dessa två gåvor något som man tacksamt tar emot, även om dessa inte tar bort det faktum att många upplever att kommunen kunde visa sin tacksamhet på flera andra sätt.

Till exempel skulle man kunna kolla upp lönerna för flera yrkesgrupper: vårdbiträdena, undersköterskorna och kökspersonalen bland andra skulle uppskatta att deras löner fick en rejäl uppsving. Man förundras också av friskvårdsbidraget: med ynka 1000 kronor per år kommer man inte långt. Ett besök till massören kostar runt cirka 500 kronor, och ett årskort på valfri gymanläggning kostar tio gånger så mycket per år, om inte mer. 

Regionen har nyligen beslutat att deras friskvårdsbidrag ska ligga på 5000 kronor per år: de verka ha förstått att för att Sörmland ska bli Sveriges friskaste län så måste även deras medarbetare må bra på alla sätt och vis, och påbörjat arbetet för att nå målet. Vill Nyköpings kommun uppnå liknande mål, ja, då räcker inte 400 kronor i presentkort för att man jobbat under en pandemi. "Enskilda insatser gör inte helheten."