"Nyköpings planering inte är i takt med verkligheten"

Insändarskribenten ifrågasätter om det är byggbolagen eller politikerna som beslutar om arkitekturen på nybyggen i Nyköping. Arkivbild

Insändarskribenten ifrågasätter om det är byggbolagen eller politikerna som beslutar om arkitekturen på nybyggen i Nyköping. Arkivbild

Foto: Magnus Grimstedt

Insändare2023-07-01 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tillväxt och utveckling är bra. Men det finns en gräns när tillväxten övergår till något dåligt. Frågan är nu om inte Nyköping är på väg att passera denna gräns.

Det byggs stora kolosser på alldeles för små tomter, vilket medför mörka och trånga innergårdar med minimala grönytor. Det känns nästan som om att 1960-talets omdiskuterade miljonprogram är på väg tillbaka.

Aktuella exempel är nyligen färdigställda kvarteret i Isaksdal, pågående byggnationerna vid Ringvägen och i Oppeby, samt planerat projekt på Högbrunn. Tomten vid Ringvägen kunde blivit ett attraktivt kvarter med låghus och mindre radhus som skulle smälta in i omgivande miljö.

Utflyttare från storstadsområden söker ofta lugn och grön miljö, samt småstadskänsla. Därför känns det som Nyköpings planering inte är i takt med verkligheten.

Hur har det då blivit så här? Ställde frågan om alla byggen av kolosser på små tomter till en styrande toppolitiker vid en valstuga i valrörelsen 2022, och fick då svaret att byggbolagen kräver att få bygga stort och högt.

Med tanke på det svaret inställer sig frågan: Vem bestämmer egentligen om Nyköpings nybyggnation? Är det byggbolagen eller är det politikerna?