När man ser det nya monstret som växer fram mellan polishuset och hamnen, undrar man om byggföretagen börjar få planera och bestämma allt själva? Och om kommunen bara låter byggföretagen ta med sig sina ritningar och sätta igång? Det viktiga tycks vara antalet nya bostäder. Och att folkmängden och skattekraften ökar, inte omsorgen om stadsmiljön.
Likadant i Oppeby vid Eskilstunavägen mitt emot ICA Knuten. De nya husen är förskräckliga och har inget gemensamt med den lågmälda villabebyggelsen där. Byggföretaget klämmer in största möjliga antal bostäder på sitt tilldelade område.
Ingen tycks vårda Nyköpings särarter och bebyggelsetraditioner. Ingen tycks bry sig om de unika och särskilda miljö- och bebyggelsevärdena där det exploateras. Man undrar om Nyköping ska bli som en svensk eller utländsk håla, vilken som helst.
Ni våra folkvalda, vad är viktigast på hundra års sikt: Byggandet av många nya bostäder i hög takt och ökad arbetspendling från nya resecentrum? Eller en eftertänksam tillväxt med vården av Nyköpings särdrag och omsorgsfullt utformade byggnadskvarter? Vet ni hur man går tillväga för att kombinera tillväxt med omsorg om levande stadsmiljöer? Har ni personal att rådfråga? Akademiker, högskoleutbildad personal med erfarenheter inom stadsbyggnadskonsten?
Och ni som godkänner planer och bygglov, berätta om era förebilder. Tänk inte i otydliga termer som till exempel översiktsplanens ”tät blandstad”. Var det meningen att det skulle bli som i Oppeby och i kvarteret mellan polishuset och hamnen?